PROCENA VREDNOSTI ZAJEDNIČKE IMOVINE

Porodično pravo

Kako bi se izvršila deoba imovine supružnika ili drugo uređenje imovinskih odnosa supružnika neophodno je proceniti vrstu i vrednost zajedničke imovine.

Temeljna procena vrednosti zajedničke imovine je neophodna kao prethodni korak za sledeće procedure:

porodično pravo

Šta je potrebno proceniti?


Potrebno je proceniti ukupnu zajedničku imovinu. Imovina je skup aktive i pasive supružnika. Kada govorimo o proceni imovine najčešće mislimo na procenu vrednosti:

  1. Nekretnine
  2. Automobila
  3. Računa (tekući, štedni, itd.)
  4. Akcija ili udela u kompanijama
  5. Nameštaja i pokućstva
  6. Dugova supružnika

Ko vrši procenu vrednosti imovine?


Ako je u pitanju dogovor supružnika, sami supružnici se mogu saglasiti oko toga šta je njihova zajednička imovina i koja je vrednost. Međutim, ako postoje neslaganja za ovu priliku se mogu angažovati stručnjaci koji će im pružiti nezavistan pogled na vrednost.

Ukoliko do dogovora ne može doći prilikom deobe imovine takvu procenu će izvršiti nadležni sud.

Procena vrednosti nekretnine


Nekretnine su najčešće najvrednije stvari priliko deobe imovine. Za potrebe procene vrednosti strane mogu angažovati agenta za nekretnine ili nezavisnog procenitelja čija će procena biti najrealnija.

Procena vrednosti automobila


Zajednički stručnjak za procenu vrednosti automobila može pomoći u vezi sa procenom. U praksi se često dešava da vrednost automobila nije velika, i u tim slučajevima je isplativije uporediti sa sličnim vozilima na sajtovima za prodaju polovnih automobila.

Procena visine dugova


Za procenu dugova (pogotovo ako postoje kreditna zaduženja) je uvek najbolja opcija izabrati nezavisnog stručnjaka ekonomsko-finansijske struke koji može precizno utvrditi visinu dugova.

OTKRIJTE VIŠE O TOME KAKO VAM MOŽEMO POMOĆI

Scroll to Top