RAZVOD BRAKA

Porodično pravo

Razvod braka je jedno od najbitnijih emotivnih i pravnih pitanja sa kojima ćete se susreti u svom životu. Prema određenim istraživanjima stepen stresa koji supružnici mogu da pretrpe tokom procesa razvoda je izuzetno veliki, i to na drugom mestu nakon stresa usled smrti bliske osobe.

Upuštanje u razvod braka bez advokata može biti loše po Vas i Vašu imovinu, kao i po prava koja možete imati nad detetom. Možete biti prevareni ili iskorišćeni od suprotne strane, što ponekad može rezultirati nepopravljivom štetom. Zbog toga je krucijalno angažovati advokatsku kancelariju za razvod braka koja će Vas savetovati i snažno se boriti za zaštitu Vaših prava.

Naši advokati za razvod braka zastupaju klijente u sledećim predmetima:

 • null

  Sporazumni razvod braka

  Ukoliko postoji saglasnost oba supružnika o okončanju braka, podeli imovine i starateljstva nad decom postoji mogućnost jeftinog i brzog postupka za razvod braka

 • null

  Brakorazvodna parnica

  Kada jedan od supružnika ne želi razvod ili ne postoji dogovor u pogledu dece ili podele imovine potrebno je pokrenuti brakorazvodnu parnicu.

 • null

  Medjunarodni razvod braka

  Globalizacija i sve veće migracije ljudi doprinose drastičnom povećanju međunarodnih brakova, a analogno tome i velikom broju međunarodnih razvoda. Kada je uključen element inostranosti naši advokati zastupaju klijente pred sudovima u Srbiji, ali i u inostranstvu.

 • null

  Podela imovine i dugova

  jedno od centralnih pitanja svakog razvoda braka je i podela imovine koja je stečena u braku, podela dugova nastalih u braku, kao i očuvanje posebne imovine supružnika.

 • null

  Starateljstvo nad decom

  Emotivno najosetljivije pitanje je upravo tema kome će deca da „pripadnu“ nakon razvoda i na koji način će biti uređen model viđanja deteta.

 • null

  Alimentacija

  Obaveza plaćanja alimentacije je u uskoj vezi sa pitanjem starateljstva nad detetom. Takođe, u pojedinim situacijama postoji i mogućnost izdržavanja supružnika nakon razvoda braka.

 • null

  Poništaj braka

  U slučaju lažnih (fiktivnih) brakova i u još nekim specifičnim situacijama postoji mogućnost poništaja braka pred sudom. Rezultat tog postupka je odluka koja znači da brak nikada nije ni zaključen.

 • null

  Nasilje u porodici

  ukoliko je nasilje jedan od razloga za razvod ili je do nasilja u porodici došlo nakon razvoda braka potrebno je reagovati što hitnije kako ne bi nastale nenadoknadive posledice.

Koji su najčešći razlozi za razvod braka?


 • Neslaganje karaktera supružnika
 • Nemogućnost dogovora oko porodičnih finansija
 • Različit način vaspitanja dece
 • Preljuba ili emotivno-seksualna udaljenost
 • Rasipništvo i kockanje
 • Alkoholizam ili korišćenje opojnih droga
 • Nasilje u porodici

Kako pokrenuti razvod braka?


Razvod braka se pokreće pred nadležnim sudom podnošenjem predloga za sporazumni razvod braka ili podnošenjem tužbe za razvod braka.

Koliko košta razvod braka?


Cena razvoda braka pre svega zavisi od trajanja sudskog postupka i broja ročišta. Tako, ukoliko je u pitanju postupak za sporazumni razvod braka cena za angažovanje advokata je relativno niska i iznosi do nekoliko stotina EUR. Međutim, ukoliko je u pitanju brakorazvodna parnica sa velikim neslaganjima u pogledu starateljstva ili zajedničke imovine, postupak će trajati duže i koštaće u proseku 400-1000 EUR.

Naravno, svaki predmet je jedinstven i ima svoje osobenosti, zbog čega je najbolje da kontaktirate advokata radi dobijanja približnije informacije o ceni za Vaš razvod braka.

Koliko traje razvod braka?


Nažalost, teško je odgovoriti na ovakvo pitanje. Najpre treba imati u vidu da se postupak razvoda braka obavlja u sudskom postupku. Samim tim postoje formalnosti zakonske prirode koje traju. Sam postupak razvoda je hitan postupak, ali to ne znači da se može završiti za nekoliko dana.

Ukoliko je u pitanju postupak za sporazumni razvod braka i obe strane žele da „sarađuju“, ceo postupak je relativno brz i traje u proseku od mesec do dva. Međutim, ukoliko postoji borba roditelja oko starateljstva ili nesuglasice u pogledu deobe imovine, postupak će najčešće trajati duže.

 • Podela imovine:

Postupak će trajati duže ukoliko Vi i Vaš supružnik imate zajedničku imovinu u vezi sa kojom ne možete da se dogovoriti ili ukoliko imate posebnu imovinu koju drugi supružnik želi da prisvoji.

 • Starateljstvo nad decom:

Ukoliko obe strane žele samostalno starateljstvo nad detetom postupak će trajati duže.

 • Ažurnost suda i centra sa socijalni rad:

Procesni aspekt porodičnih sporova koji uključuje sporost sudova u pogledu zakazivanje ročišta i vreme potrebno za izradu mišljenja Centra za socijalni rad je često činjenica koja najviše povećava trajanje postupka.

OTKRIJTE VIŠE O TOME KAKO VAM MOŽEMO POMOĆI

Scroll to Top